A lack of time and planning makes eating out the easiest option. But how about home-cooked meals? Don’t discount the power of eating at home with your loved ones. And to help you, here are some overlooked benefits of cooking and eating home-cooked meals.

1. Makes you mindful of what you eat

Being part of the cooking process from start to finish makes you more mindful of what you eat and the resources you put in. Also, cooking at home means you will probably think more about what you consume when eating out. Being mindful of food means eating the right things and the right amounts. You will stop buying too much, which usually translates into food waste, and you will appreciate more someone's food as you know how much time and effort you put in when cooking.

2. A chance to be creative

Sometimes, our daily lives have an impact on our mental health. Our activities can make us feel we are in a loop. Thus, cooking gives us a chance to express ourselves and be creative. It is stimulating for our brains, especially if you are learning this new skill. Imagine you are preparing the most delicious meal for your loved ones. Would that make you happy and confident knowing that you took some „random” ingredients and produced something special? So, cooking does more than fill our belly, boosts our mental health as well, as it is another form of showing a part of who we are.

3. Expanding your knowledge

Like a universal language, food tells stories, unites different traditions and cultures, brings communities together, and generates emotions and memories. Ancient traditions and customs holidays are also related to food, family, friends, and the community. So, if you want to learn something new and different about a country....start cooking recipes from around the world! And who knows, it may even lead you to want to visit some places you have never thought of before.

4. Helps you develop time management skills

Hard to believe? Well, trust us, it is true! Cooking requires mastering your time management skills. Let’s imagine you are just now starting to learn how to cook. You need to: • Ensure you have all ingredients, thus plan your meals; • Prioritize your time and your efforts; • Follow the exact recipe, etc. You can’t have chaos in your kitchen, can you? Well, you actually can, but you know what we mean. Being well organized while cooking will ensure you won’t have to be in the kitchen all day long.

5. Stress reliever 

When cooking, you engage all your senses and concentrate on what you are doing more than anything else. Also, it is known that many spices used when cooking can reduce stress. After an exhausting day at the office, exploring recipes and mixing ingredients can be a stress-free activity. Be present in the tasks and clear your head. Put on some music while cooking, and have fun. Michael M. Kocet, Ph.D., professor at the Chicago School of Professional Psychology, teaches a course on culinary therapy, and he thinks: "Cooking can center people, offering the emotional grounding of a task and a sense of accomplishment."

Don’t overthink when cooking at home! Some people may find cooking a stressful activity, but if you take the pressure off and immerse in the present, you may find it quite enjoyable. Our advice to you? Keep it simple! It doesn’t have to be complicated or tedious. Preparing food at home is a journey, an experience. You can mix up the ingredients and discover recipes and new flavors that you might love. So, the possibilities are endless.

And don’t forget: there is no event in an individual's life where food doesn't have its place, as it is a binder in our social interaction.


Lipsa de timp și de planificare face ca mesele în oraș să fie opțiunea cea mai ușoară. Dar ce zici de mesele gătite acasă? Nu neglija ”puterea” mâncatului acasă cu cei dragi. Și pentru a te ajuta, iată câteva beneficii, trecute cu vederea, ale gătitului și consumului meselor gătite acasă.

1. Te face să fii atent la ceea ce mănânci

Faptul că faci parte din procesul de gătit de la început până la sfârșit te face să fii mai atent la ceea ce mănânci și la resursele pe care le pui în acest proces. A mânca conștient înseamnă să mănânci lucrurile potrivite în cantitățile potrivite. Vei înceta să cumperi prea mult, ceea ce se traduce de obicei în risipă de alimente și vei învăța să apreciezi mai mult mâncarea altcuiva, deoarece ști cât timp și efort este depus în procesul de gătire.

2. O șansă de a fi creativ

Uneori, viața noastră de zi cu zi are un impact asupra sănătății noastre mintale. Activitățile noastre ne pot face să ne simțim ca într-o buclă. Astfel, gătitul ne oferă șansa de a ne exprima și de a fi creativi. Este stimulant pentru creierul nostru, mai ales dacă abia înveți această nouă abilitate. Imaginează-ți că pregătești cea mai delicioasă masă pentru cei dragi. Te-ar face asta fericit și încrezător știind că ai luat niște ingrediente din care ai produs ceva special? Așadar, gătitul face mai mult decât să ne umple burta, ne stimulează și sănătatea mintală, deoarece este o altă formă de a arăta o parte din ceea ce suntem.

3. Extinderea cunoștințelor

Ca un limbaj universal, mâncarea spune povești, unește tradiții și culturi diferite, reunește comunitățile și generează emoții și amintiri. Tradițiile, sărbătorile și obiceiurile unui popor sunt, de asemenea, legate de mâncare, familie, prieteni și comunitate. Deci, dacă vrei să înveți ceva nou și diferit despre o altă cultură ...începe să gătești rețete din întreaga lume! Și cine știe, s-ar putea să te facă chiar să vrei să vizitezi niște locuri la care nu te-ai gândit până acum.

4. Te ajută să-ți dezvoltați abilitățile de gestionare a timpului

Greu de crezut? Ei bine, ai încredere în noi, este adevărat! Gătitul necesită stăpânirea abilităților de gestionare a timpului. Să ne imaginăm că abia acum începi să înveți cum să gătești. Trebuie să: • Te asiguri că ai toate ingredientele, cu alte cuvinte să-ți planifici mesele; • Își prioritizezi timpul și eforturile; • Urmărești exact rețeta etc. Nu poți avea haos în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, ai putea, dar știi la ce ne referim. O bună organizare în bucătărie, înseamnă că nu va trebui să îți petreci toată ziua acolo.

5. Reducerea stresului

Când gătești, îți angajezi toate simțurile și te concentrezi pe ceea ce faci mai mult decât pe orice altceva. De asemenea, se știe că multe condimente folosite la gătit pot reduce stresul. După o zi obositoare la birou, explorarea rețetelor și amestecarea ingredientelor poate fi o activitate fără stres. Fii prezent! Pune puțină muzică în timp ce gătești și distrează-te. Michael M. Kocet, Ph.D., profesor la Școala de Psihologie Profesională din Chicago, predă un curs de terapie culinară și el crede că: „Gătitul poate centra oamenii, oferind baza emoțională dată de îndeplinirea unei sarcini și un sentiment de realizare”.

Nu te gândi prea mult atunci când gătești! Unii oameni pot considera gătitul o activitate stresantă, dar dacă scapi de presiune și te scufunzi în prezent, s-ar putea să descoperi că îți place să gătești. Sfatul nostru pentru tine? Nu te complica! Gătitul nu trebuie să fie complicat sau obositor. A pregăti mâncarea este o călătorie, o experiență. Poți amesteca ingredientele și poți descoperi rețete și arome noi. Deci, posibilitățile sunt nesfârșite.

Și nu uita: nu există niciun eveniment în viața unui individ în care mâncarea să nu-și aibă locul, deoarece este un liant în interacțiunea noastră socială.